Sivas Tarih, Sivas Yemekleri, Sivas Gezi, Sivas Turizm, Sivas Resimleri

10 Mayıs 2009 Pazar

Sivas Kongre Muzesi Resimleri, Turizm


Sivas Congress was an assembly of the Turkish National Movement held from 4 September to 11 September 1919 in the city of Sivas, in central-eastern Turkey, that united delegates from all Anatolian provinces of the Ottoman Empire, which was defunct at the time in practical terms. At the time of the convention, the state capital (İstanbul) as well as many provincial cities and regions were under occupation. The call for the congress had been issued by Mustafa Kemal Pasha with his Amasya Circular three months before and the preparatory work had been handled during Erzurum Congress. The congress at Sivas took a number of vital decisions which were fundamentally to shape the future policy to be conducted in the frame of the Turkish War of Independence.

Sivas Paşabahce Piknik Alanı

Sivasımızın güzide yerlerinden olan Paşabahce piknik alanında parklar, bahceler ve spor alanları mevcuttur, ailece piknik yapmak, gezi yapmak voleybol, basketbol, futbol gibi spor alanlarında spor yapmak, için en ideal yerlerden birisidir.
Şelalari, doğal güzellekleri ile modern bir piknik alanı sizleri bekliyor...

Sivas'da Turizm Hareketleniyor!

Sivas'da Turizm Hareketleniyor!
Havaların ısınması, yaz aylarının yaklaşmasıyla Sivas'lı gurbetciler yavaş yavaş memlekete gelmeye başlıyor, Sivas'ta gecen sene yapımı biten yerler, yeni yeni ziaretci cekmeye başlıyor, sırası ile bu yerleri tanıtmaya devam edeceğiz...

3 Mayıs 2009 Pazar

Sivas Çifte Minareli Medrese

Çifte minareli medrese Selçuk Sultanı Alaeddin Keykubad`ın kızı Hundi Hatun tarafından yaptırılmış olan Erzurum`da bulunan bir tarihi yapı. Açık avlulu medreselerin Anadolu`da en büyük örneğidir. Cephede, taçkapı formundan çok çeşme nişleri ile yarım yuvarlak iki payanda vardır. Taçkapının iki yanında yükselen silindirik minareler tuğla ve moazaik çiniler ile süslenmiştir. Taçkapıyı çeviren bitki süslemeleri kalın silmeli panoların içindeki ejder, hayatağacı, kartal motifleri cephenin en gösterişli bölümüdür. Doğudaki tamamlanmış hayat ağacı ile kartal motiflerinin bir arma olmaktan çok, Orta Asya, Türk inanışına kadar uzanan gücü ve ölümsüzlüğü dile getirdiği düşünülür.

Sivas Adının kökeni

Şehrin adı kentin antik dönemdeki adı olan Sebastia sözcüğünün evrimleşerek Türkçeleşmesiyle bugünkü halini almıştır. Sebastia ismi de Yunancada saygıdeğer, yüce anlamına gelir ki, Latince Augustus'un Yunanca karşılığıdır. Bu da Pontuslar tarafından kurulan kentin Roma İmparatoru Augustus onuruna onun ismiyle adlandırıldığına delalet eder.

Halk arasindaki rivâyetlere göre ise Sivas kurulmadan önce ulu ağaçlar altında kaynayan üç pınar varmış. Bu pınar Tanrıya şükür, ana ve babaya minnet ve küçüklere şefkat duygularını ifâde edermiş. Bu üç pınara “Sipas Suyu” denirmiş. Zamanla mukaddes sayılan bu üç pınarın etrâfında küçük bir yerleşim merkezi kurulmuş ve “Sipas” ismi verilmiştir. Diğer bir rivâyete göre ise Sivas ismi eski kavimlerden “Sibasipler”den gelmektedir. Sivas ilk çağlarda Talavra, Megalapolis, Karana ve Diyapolis isimleriyle anılmıştır.

Sivas ismi ile ilgili bir başka rivâyete göre ise, kentin adı Farsçada “üç değirmen” mânâsına gelen “Sebast” kelimesinden gelmektedir; Sebast ismi zamanla halk dilinde Sivas olarak yerleşmiştir

Sivas'ın Yapısı

Sivas, yözölçümü itibariyle Türkiye'nin ikinci büyük ilidir. Toprakları üç bölgeye yayılmıştır. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde yer alır. Gerek iklim gerekse doğa koşulları ile bir Doğu Anadolu şehri sayılabilir.